8900 Zalaegerszeg,
Kovács Károly tér 4.
+36 (92) 334 591

Palántázás Jiffy-vel...

Palántázás Jiffy-vel...

Palántázás Jiffy-vel...

Ki ne szeretné azt a paprikát amit frissen a kertből azonnal szedünk, és pár perc alatt a finom sonkás szendvicsen landol...

Ehhez nem is kell nagy erőfeszítés, és munka. A legelső a palántanevelés. Néhány zöldségéfélénket csakis úgy lehet sikeresen termeszteni , ha már korán palántot nevelünk belőlük. Például ilyen a paprika, paradicsom, zeller, padliszán, kígyóuborka, a sárga illetve a görögdinnye, de lehet a káposztafélékből is.

Mi most 3 féle paprikával, egy féle kígyóuborkával, zellerrel és káposztával fogunk próbálkozni. Kell hozzá néhány kellék, de követjük a "ló büdzsé" /low budget=alacsony költségvetés/ nézeteket. 

 

Szükségünk lesz egy Rédei Kertimag által forgalmazott mini szaporítótálcá-ra , 8 db 42mm-es Jiffy Tőzegkorongra, 5db 30mm-es Jiffy tőzegkorongra, egy Vita Flóra Palántanevelő tápoldatra, 4-5 dl vízre és tetszőleges fajta vetőmagokra, amelyeket ültetni szeretnénk.

/ A képen a vetőmagok csak illusztrációk/

Ehhez a korongmennyiség felszivatáshoz, olyan 4 dl vízre lesz szükség. (A Vita-Flóra adagolása, 1L öntözővízhez, 1/2 kupak.) Itt akkor a mi vízmennyiségünkhöz, 1/4 kupak bőven elég lesz.

Kétféle korongméretet használunk. A nagyobbik korongba, nagyobb növények magja ajánlott, mint a paprika, uborka, a kisebbik méretbe természetesen pedig a kissebb növények és virágok magjait érdemes tenni.

 

Beletesszük a korongokat egy peremes edénybe, mi itt egy virágcserép alátétet használunk. És várjuk a csodát...

 Jiffy Gif

A korongjaink szépen elkezdik magukba szívni a tápoldatos vizet, mint a a szivacs, és elkezdenek duzzadni, mígnem teljesen fefújodnak mint egy gömbhal. Ha az össze korongunk megtelt vízzel akkor belepaszírozzuk őket a nevelőtálcába. Azért adottak a korongméretek, mert így lehet gazdaságosan kihasználni a tálca által nyújott lehetőségeket.

 Jiffy korongok elhelyezése

Következő lépésünk, a magok. Itt mindenki tetszőlegesen választhat. Azért arra felhívjuk a figyelmet, hogy itt igaz az ár/érték arány, mert azért egy hibrid "F1"-es vetőmagból fejlődött növényen érezhetően több lesz a termés és ezeknek a fajtáknak a rezisztenciája a betegségekkel szemben is nagyobb.

A mi választásunk most a Duna-R cégtől 2 szem Firtos F1 paprika, 2 szem Eszter F1 paprika és 2 szem Emese F1 paprika, a Sygenta cégtől 2 szem Bomber F1 kígyóuborka, és 2 szem Agressor F1 Káposzta, és a Rijk Zwaan cégtől pedig 6 szem President RZ zellermag.

 Vetőmagok

A magokat nagy odafigyeléssel, és gondosságal kell belehelyezni a jiffy korong előre kialakított mélyedésébe. Ahogy felszivatjuk, kialakul egy mélyedés a közepén, de sajnos általában vagy nagyon mély lesz, vagy éppen csak egy kis gödör látszik. Egy fogpiszkáló segítségével vagy temetünk a lyukon, úgy hogy oldalról egy kis tözeget nyomkodunk befelé, vagy ha kevésnek találjuk a lyukat, akkor pedig mélyítünk rajta.

Az ideális mélység általában az az 1 illetve 2 cm, a zeller esetében viszont éppen csak egy leheletnyi föld szükséges a magra, mert ha mélyre ültetjük, az istenért nem hajlandó előbújni.

 Kész a betakarás

Ha ezekkel a lépésekkel készen vagyunk, és minden a helyén van, mehet rá a szaporítóláda átlátszó teteje, hogy elérjük a megfelelő páratartalmat és üvegházhatást a magok csírázásához. Keresünk neki egy jó napsütötte ablakot a lakásban, mi például a konyhánk ablakába helyeztük el. 

A lakás folyamatos hömérséklete, és az ablak nyújotta fény mennyiség kombinációja tökéletes.

Nincs más dolgunk egyenlőre, várjuk, hogy kikeljenek a magok.

 Mini palántázótálca

 

Kapcsolódó termékek


Megosztás

Akciós termékeink

Minden termék...

KÖVESSEN BENNÜNKET A
közösségi médiában

Iratkozzon fel
hírlevelünkre!

A termék a kosárba került!

A termék a kívánságlistára került!